Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zmienność i współzależność cech plonotwórczych w kolekcji pszenicy twardej w zależności od pochodzenia geograficznego (Variability and correlation of productivity traits in the collection durum wheat according to geographical origin)

Opis bibliograficzny

Zmienność i współzależność cech plonotwórczych w kolekcji pszenicy twardej w zależności od pochodzenia geograficznego (Variability and correlation of productivity traits in the collection durum wheat according to geographical origin). [AUT.] WANDA KOCIUBA, ZBIGNIEW SEGIT, MARCIN WIEREMCZUK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2014 Vol. 69 Nr 4 s. 21-29, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2014.4.3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2014
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Opracowanie obejmuje materiały kolekcyjne jarej pszenicy twardej różniące się pochodzeniem geograficznym, zgromadzone przez Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin w ramach banku genów. Analizowano 1039 obiektów, w tym 445 z Polski, 167 z Meksyku, 167 z Egiptu, 142 z Włoch oraz 118 z krajów byłego Związku Radzieckiego. Przedstawione wyniki dotyczą średnich wieloletnich (z 4 lat badań), zakresów zmienności i współczynników korelacji dla ważniejszych cech plonotwórczych kłosa, obejmujących liczbę i masę ziaren z kłosa, masę 1000 ziaren oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie. Zgromadzone genotypy jarej pszenicy twardej charakteryzują się dużą zmiennością pod względem badanych cech. Najbardziej zróżnicowane obiekty pochodziły z Włoch, natomiast najmniej zróżnicowane z Meksyku. Z badań wynika, że największą średnią liczbę i masę ziaren z kłosa miały obiekty pochodzące z Polski, natomiast największą masę 1000 ziaren miały obiekty pochodzące z Meksyku. Na podstawie współczynników korelacji stwierdzono ujemną korelację pomiędzy zawartością białka w ziarnie a liczbą i masą ziaren z kłosa oraz MTZ, z wyjątkiem genotypów pochodzących z Polski.

Angielski:

In the presented research collection materials of spring durum wheat which differ in geographical origin are presented. They were collec ted by the Institute of Plant Genetics, Breeding and Biotechnology within the gene bank project. 1039 objects including 445 from Poland, 167 from Mexico, 167 from Egypt, 142 from Italy and 118 from ex-U.S.S.R. countries were ana- lyzed. The obtained results involve perennial means (4-years research), variability range and corre- lation coefficient of important productivity traits of spike, which involve the number and weight of grains per spike, 1000 grain weight and protein content in grain. The gathered genotypes of spring durum wheat are characterized by high var iability of the analyzed traits. The most diver- sified objects come from Italy, though the least di versified come from Mexico. According to the research, objects from Poland reached the highest n umber and weight of grains per spike, though the highest 1000 grain weight was reached by the ob jects from Mexico. On the basis of variability coefficients the study found out a negative correla tion between the protein content in grain and the weight of grains per spike and 1000 grain weight, e xcept the genotypes from Poland

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 34198) wydawnictwo ciągłe #34198
PBN ID (hist.): 34198

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lutego 2015 15:12
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 14:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się