Wpływ warunków pogodowych i czynników agrotechnicznych na wartość siewną nasion koniczyny białej (Trifolium repensL.) (The impact of weather conditions and agrotechnical factors on the sowing value of white clover (Trifolium repens L.) seeds)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W latach 2011–2012 przeprowadzono eksperyment laboratoryjny, w którym oceniano wartość siewną nasion koniczyny białej odmiany Barda. Oceniane nasiona pochodziły ze ścisłego doświadczenia polowego realizowanego w latach 2009–2011, metodą split-split-plot w czterech powtórzeniach, na glebie kompleksu żytniego dobrego (klasa IVb). W badaniach laboratoryjnych określano energię kiełkowania, udział nasion normalnie i nienormalnie kiełkujących, twardych i porażonych patogenami grzybowymi oraz zdolność kiełkowania nasion w zależności od: przykaszania roślin (wariant przykaszany i nieprzykaszany), rozstawy rzędów (10, 20, 30 cm) i ilości wysiewu nasion (2, 4 i 6 kg∙ha-1). Największy wpływ na wartość siewną nasion miały warunki pogodowe podczas wegetacji koniczyny białej w latach badań. Warunki pogodowe różnicowały istotnie wszystkie badane cechy jakościowe oraz zdolność kiełkowania nasion. Najkorzystniejsze parametry jakościowe nasion uzyskano w roku 2010, charakteryzującym się sprzyjającym przebiegiem pogody w czasie rozwoju generatywnego koniczyny. Zgodnie z przepisami miały one wartość kwalifikowanego materiału siewnego. Poza pogodą istotny wpływ na udział nasion twardych miało przykaszanie roślin, rozstawa rzędów i ilości wysiewu, a na udział nasion porażonych patogenami grzybowymi – norma wysiewu nasion. Przykaszanie roślin, rozstawa rzędów co 30 cm oraz wysiew nasion w ilości 2 kg∙ha-1 zwiększały w materiale siewnym koniczyny białej udział nasion twardych, a wysiew w ilości 6 kg∙ha-1 zwiększał w nim udział nasion porażonych patogenami.
In the years 2011–2012, a laboratory experiment w as conducted where the sowing value of white clover seeds var. Barda was assessed. The seeds were obtained fro m a strict field experiment conducted in the years 2009–2011, using the split-split-plot method, in four repeti- tions, on the soil of a good rye complex (class IVb ). In laboratory experiments the germination energy, share of normally and abnormally germinatin g seeds, hard seeds and seeds affected by fungal diseases and their germination capacity depe nding on plant cutting (the cutting and non- cutting option), row spacing (10, 20, 30 cm) and th e seeding rate amount of seeds sown (2, 4 and 6 kg ha -1 ) were determined. The sowing value of white clove r seeds in the study years was in the highest degree dependent on the weather conditi ons which caused a significant variation of all studied quality characteristics and seed germinatio n capacity. The most favourable seed quality parameters were obtained in 2010, which was charact erized by favourable weather conditions during the generative development of clover. Accord ing to the relevant regulations, the seeds had the value of gualified seed material. Except the weather, a significant effect on the share of hard seeds was exerted by the cutting of plants, row sp acing and seeding rate sow, while the share of seeds affected by fungal diseases was dependent on the seeding rate norm. The cutting of plants, 30 cm row spacing and sowing of 2 kg· ha -1 increased the share of hard seeds while the sowing of 6 kg ha -1 increased the share of seeds affected by fungal di seases in the white clover seed material.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 lutego 2015 15:15 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 kwietnia 2022 14:06 |