Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Właściwości reologiczne, teksturalne i sensoryczne napowietrzonych serków twarogowych.

Opis bibliograficzny

Właściwości reologiczne, teksturalne i sensoryczne napowietrzonych serków twarogowych. [AUT.] MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, AGNIESZKA IZABELA BARUK, KATARZYNA DOMAŃSKA, MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA, STANISŁAW MLEKO, SYLWIA RÓG. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2014 Vol. 69 Nr 4 s. 84-93, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2014.4.9
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2014
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań było określenie właściwości reologicznych, teksturalnych i sensorycznych napowietrzonych serków twarogowych. Określono zawartość frakcji powietrznej serków, zmierzono ich lepkość przy użyciu lepkościomierza ultradźwiękowego, przeprowadzono profilową analizę tekstury oraz analizę sensoryczną. Napowietrzone serki twarogowe pod względem właściwości reologicznych zachowywały się jak słabe żele. Bardziej napowietrzone serki charakteryzowały się mniejszą lepkością, mniejszymi wartościami modułu zachowawczego G’ i wielkości te były skorelowane. Wraz ze wzrostem zawartości powietrza zaobserwowano spadek spoistości i adhezyjności serków. Parametry tekstury wyznaczone za pomocą profilowej analizy tekstury charakteryzowały się podobnymi tendencjami zmian do parametrów otrzymanych przy użyciu analizy sensorycznej.

Angielski:

The aim of the study was to determine the rheologic al, textural and sensory properties of aerated tvarog cheeses. The content of the air f raction and viscosity determined using an ultra- sound viscometer were evaluated. Small-strain rheol ogy, texture profile analysis and sensory analysis were performed. Aerated tvarog cheeses beh aved like weak gels. More aerated cheese was characterized by lower viscosity, lower values of s torage modulus and these values were correlat- ed. The increase in the air content caused a decrea se in cohesiveness and adhesiveness measured by texture profile analysis. Texture parameters det ermined using the texture profile analysis were consistent with the parameters obtained using the s ensory analysis

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 34200) wydawnictwo ciągłe #34200
PBN ID (hist.): 34200

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lutego 2015 15:21
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 12:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się