Wpływ dodatku preparatu białkowego z lucerny (APC) w mieszankach dla loch i prosiąt na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (The effect of alfalfa protein concentrate (APC) addition in mixtures for sows and piglets on the total tract digestibility of the basic nutrients and detergent fiber fractions)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem badań było określenie wpływu stosowania dodatku APC (preparatu białkowo-ksantofilowego z lucerny) do mieszanek paszowych w żywieniu loch (ciąża i laktacja) oraz odchowie prosiąt (do 84 dnia życia) na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (NDF i ADF). Przeprowadzono dwa doświadczenia strawnościowe na lochach rasy pbz i pochodzących od nich prosiętach. W doświadczeniu I badano dwa poziomy dodatku APC (1,5% i 3%) w okresie ciąży i laktacji oraz w odchowie prosiąt. W doświadczeniu II zastosowano w mieszankach dla loch 3% dodatek APC tylko podczas ciąży lub laktacji, w mieszankach dla prosiąt prestarter i starter udział APC wynosił 3%. Zastosowanie 3% APC w mieszankach dla loch w okresie ciąży pozwoliło uzyskać lepszą strawność białka surowego, ekstraktu eterowego oraz NDF (p ≤ 0,05). W żywieniu prosiąt w drugim tygodniu po odsadzeniu nie stwierdzono istotnego wpływu dodatku APC na strawność składników pokarmowych, w tym frakcji włókna (NDF, ADF). U starszych prosiąt (78–83 dni życia) dodatek 3% APC wpłynął na większą wartość współczynników strawności pozornej białka ogólnego i ekstraktu eterowego (p ≤ 0,05).
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 10 sierpnia 2015 08:24 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 13:15 |