Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ dodatku preparatu białkowego z lucerny (APC) w mieszankach dla loch i prosiąt na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (The effect of alfalfa protein concentrate (APC) addition in mixtures for sows and piglets on the total tract digestibility of the basic nutrients and detergent fiber fractions)

Opis bibliograficzny

Wpływ dodatku preparatu białkowego z lucerny (APC) w mieszankach dla loch i prosiąt na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (The effect of alfalfa protein concentrate (APC) addition in mixtures for sows and piglets on the total tract digestibility of thebasic nutrients and detergent fiber fractions). [AUT.] KRZYSZTOF PIETRZAK, EUGENIUSZ R. GRELA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2015 Vol. 33 Nr 1 17-25, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie wpływu stosowania dodatku APC (preparatu białkowo-ksantofilowego z lucerny) do mieszanek paszowych w żywieniu loch (ciąża i laktacja) oraz odchowie prosiąt (do 84 dnia życia) na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (NDF i ADF). Przeprowadzono dwa doświadczenia strawnościowe na lochach rasy pbz i pochodzących od nich prosiętach. W doświadczeniu I badano dwa poziomy dodatku APC (1,5% i 3%) w okresie ciąży i laktacji oraz w odchowie prosiąt. W doświadczeniu II zastosowano w mieszankach dla loch 3% dodatek APC tylko podczas ciąży lub laktacji, w mieszankach dla prosiąt prestarter i starter udział APC wynosił 3%. Zastosowanie 3% APC w mieszankach dla loch w okresie ciąży pozwoliło uzyskać lepszą strawność białka surowego, ekstraktu eterowego oraz NDF (p ≤ 0,05). W żywieniu prosiąt w drugim tygodniu po odsadzeniu nie stwierdzono istotnego wpływu dodatku APC na strawność składników pokarmowych, w tym frakcji włókna (NDF, ADF). U starszych prosiąt (78–83 dni życia) dodatek 3% APC wpłynął na większą wartość współczynników strawności pozornej białka ogólnego i ekstraktu eterowego (p ≤ 0,05).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 35651) wydawnictwo ciągłe #35651
PBN ID (hist.): 35651

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 sierpnia 2015 08:24
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 13:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się