Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i przebiegu pogody na plony zielonej oraz suchej masy koniczyny białej (Impact of selected agronomic factors and weather conditions on the green and dry mass yields of white clover)

Opis bibliograficzny

Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i przebiegu pogody na plony zielonej oraz suchej masy koniczyny białej (Impact of selected agronomic factors and weather conditions on the green and dry mass yields of white clover). [AUT.] MAREK ĆWINTAL, KRZYSZTOF BARTOSZEK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2015 Vol. 70 Nr 2 43-54, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2015.2.5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Praca dotyczy eksperymentu polowego z koniczyną białą uprawianą na nasiona, przeprowadzonego w latach 2009-2011. Oceniano w nim plon zielonej i suchej masy w roku siewu i z odrostu po zbiorze nasion w latach pełnego użytkowania, w zależności od przykaszania roślin (wariant przykaszany i nieprzykaszany), rozstawy rzędów (10, 20, 30 cm) i ilości wysiewu nasion (2, 4 i 6 kg·ha-1). Ścisłe doświadczenie polowe przeprowadzono na glebie należącej do kompleksu żytniego dobrego (klasa IVb), w Polowej Stacji Doświadczalnej w Parczewie, metodą split-split-plot, w czterech powtórzeniach. Największe zróżnicowanie plonów zielonej i suchej masy koniczyny białej spowodowały warunki pogodowe podczas wegetacji odrostu zbieranego na paszę. Poza pogodą istotny wpływ na oceniane plony miały czynniki agrotechniczne, w tym rozstawa rzędów i ilość wysiewu nasion. Istotnie wyższe plony paszy uzyskano z rozstawy rzędów co 10 i 20 niż co 30 cm oraz z wysiewu nasion w ilości 4 i 6 niż 2 kg·ha-1. Wykazano, że w sprzyjających warunkach pogodowych poza plonem nasion można zebrać dodatkowo około 15,0 t·ha-1 zielonki, co odpowiada ok. 2,7 t·ha-1 suchej masy koniczyny białej.

Angielski:

A field experiment with white clover grown for seed was carried out in the years 2009–2011. The yield of green and dry matter in the year of sowing and from regrowth after seeds harvest in the years of full use were evaluated in relation to plant trimming (variants with or without trim-ming), row spacing (10, 20, 30 cm) and amounts of seeds sown (2, 4 and 6 kg·ha-1). A strict field experiment was carried out on a good rye complex (class IVb) at the Experimental Station in Parczew and performed on the basis of the split-split-plot design in four replications. The largest differentiation of green and dry mass yields of white clover was caused by weather conditions during the vegetation regrowth harvested for fodder. Except for weather conditions, especially row spacing and the amounts of seeds sown agronomic factors had a significant impact on the yields. Significantly higher yields of fodder were obtained from row spacing at 10 and 20 cm than at 30 cm, and from sowing of 4 and 6 than 2 kg·ha-1 seeds. It was shown that in favorable weather conditions, it is possible to harvest about 15.0 t·ha-1 of green matter besides the seed yield, which corresponds to approx. 2.7 t·ha-1 of white clover dry matter.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 35732) wydawnictwo ciągłe #35732
PBN ID (hist.): 35732

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 sierpnia 2015 13:59
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 11:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się