Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of glucogenic additive in transition dairy cow diets of varying ruminal starch degradability on blood metabolic profile (Wpływ dodatku preparatu glukogennego do dawek pokarmowych o różej podatności skrobi na rozkład w żwaczu na profil metaboliczny krwi krów w okresie przejściowym)

Opis bibliograficzny

Effect of glucogenic additive in transition dairy cow diets of varying ruminal starch degradability on blood metabolic profile (Wpływ dodatku preparatu glukogennego do dawek pokarmowych o różej podatności skrobi na rozkład w żwaczu na profil metaboliczny krwi krów w okresie przejściowym). [AUT.] RENATA KLEBANIUK, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, GRZEGORZ ROCKI, JAN MATRAS, MAGDALENA OLCHA, MACIEJ BĄKOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2015 Vol. 33 nr 4 71-81, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań była ocena wpływu preparatu glukogennego (GA) oraz gatunków zbóż o różnej podatności skrobi na rozkład w żwaczu, podawanych krowom mlecznym w okresie przejściowym, na profil metaboliczny krwi. Doświadczenie przeprowadzono na 60 krowach podzielonych na 6 grup: 3 kontrolne (C) i 3 eksperymentalne (A) – otrzymujące preparat glukogenny. Zwierzęta otrzymywały 3 analogiczne dawki różniące się komponentami mieszanki treściwej [kukurydza (grupy C-M i GA-M), jęczmień i pszenica (C-BW and GA-BW) oraz kukurydza, jęczmień, pszenica (C-MBW i GA-MBW)]. W badaniach wykazano, że dodatek glukogenny (GA) w sposób istotny obniżył zawartość kwasu β-hydroksymasłowego oraz niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych w osoczu krwi krów z grup GA-BW i GA-MBW w pierwszych tygodniach po wycieleniu. Takiej zależności nie odnotowano natomiast w grupie krów żywionych mieszanką bazującą wyłącznie na kukurydzy. Niezależnie od gatunku zboża suplementacja dawki dodatkiem glukogennym wyraźnie wpływała na obniżenie poziomu mocznika i cholesterolu całkowitego we krwi, a także na wzrost aktywności fosfatazy zasadowej.

Angielski:

The objective of the study was to determine the effects of the supplemental feeding of glucogenic additive and increasing ruminal degradation of dietary starch on the blood biochemical parameters of high-yielding dairy cows during transition period. The study was carried out on 6 groups (10 animals each) of Polish Holstein-Friesian cows. Measurements of blood indices were carried out as a 2 ×3 experimental design of treatments with factors: glucogenic additive (GA; C – without vs.GA – with) and diet starch ruminal degradation rate (DR; M – maize vs.BW – barley and wheat vs.MBW – maize, barley and wheat). Blood samples were collected 2 weeks prior to calving and 1, 3 and 6 weeks lactation. Notable imp act of the GA in the first weeks post-calving on β-hydroxybutyric acid (BHBA) and nonesterified fatty acids (NEFA) in the blood plasma was noted only in the treatments when the GA supplemented the barley-wheat or maize-barley-wheat ased concentrates, whereas no effect was found when the GA enriched maize-based diets. Irre-spective of grain species, the GA inclusion in the diet has clearly reduced the blood urea and total cholesterol levels, as well as elevated alkaline phosphatase activity

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 37526) wydawnictwo ciągłe #37526
PBN ID (hist.): 37526

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lutego 2016 15:23
Ostatnia aktualizacja:20 kwietnia 2022 08:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się