Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ chelatu glicynowego miedzi na parametry fizykochemiczne, morfometryczne i wytrzymałościowe kości piszczelowych kurcząt (The effect of copper glycine chelate on physicochemical, morphometric and strength parameters of tibia bones in broiler chickens)

Opis bibliograficzny

Wpływ chelatu glicynowego miedzi na parametry fizykochemiczne, morfometryczne i wytrzymałościowe kości piszczelowych kurcząt (The effect of copper glycine chelate on physicochemical, morphometric and strength parameters of tibia bones in broiler chickens). [AUT.] KATARZYNA KWIATKOWSKA, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MACIEJ BĄKOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2016 Vol. 34 nr 1 1-14, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem pracy była ocena wpływu dodatku chelatu glicynowego Cu (Cu-Gli) do mieszanek dla kurcząt Ross 308 na rozwój kości piszczelowych na podstawie ich cech fizykochemicznych, morfometrycznych i wytrzymałościowych. 200 jednodniowych kogutków Ross 308 podzielono na 4 grupy, w 5 powtórzeniach, po 10 kurcząt w każdej. Do mieszanek dodawano Cu w formie CuSO4 (100% dawki rekomendowanej) – grupa kontrolna i Cu-Gli w ilości 100%, 50% lub 25% całkowitego zapotrzebowania na składnik, rekomendowanego dla kurcząt brojlerów Ross 308. Po uboju kości piszczelowe wypreparowano, zważono i zmierzono. Właściwości mechaniczne kości (Wy i Wf) oznaczono, stosując trójpunktową próbę zginania na aparacie Zwick Z010, a na podstawie pomiarów zewnętrznej i wewnętrznej średnicy trzonu kości w miejscu złamania określono właściwości geometryczne (Ix, A, MRWT) oraz wskaźniki korowe (CLT, CS, CI, CSI). Kości odtłuszczone i wysuszone do stałej masy poddano mineralizacji. Zawartość Ca, Mg, Zn, Fe i Cu oznaczono metodą ASA na aparacie Unicam 939/959, a P ogólnego wg PN76/R-64781. Stosowanie dodatku Cu w formie Cu-Gli w dawkach 8 i 4 mg istotnie zwiększyło obwód kości piszczelowych, a przy zastosowaniu 16 mg Cu-Gli obserwowano w nich najwyższą koncentrację Ca. Przy zastosowaniu Cu-Gli, niezależnie od dawki, zaznaczyła się liczbowa tendencja do zwiększenia wartości niektórych parametrów korowych (CI, CSI), wytrzymałościowych (Wy, dy, Wy/dy, BDI), a także zawartości popiołu surowego oraz P, Zn i Fe. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że schelatowana Cu jest skuteczną alternatywą dla tradycyjnie stosowanego CuSO4 w celu zapewnienia właściwej mineralizacji kości u szybko rosnących brojlerów nawet w dawkach niższych od zalecanego.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 37799) wydawnictwo ciągłe #37799
PBN ID (hist.): 37799

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 kwietnia 2016 12:47
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 11:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się