Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dolistne dokarmianie azotem a plon surowca i skład chemiczny olejku eterycznego szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) (Nitrogen foliar feeding in relation to the yield of raw material and the chemical composition of the essential oil of sage (Salvia officinalis L.))

Opis bibliograficzny

Dolistne dokarmianie azotem a plon surowca i skład chemiczny olejku eterycznego szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) (Nitrogen foliar feeding in relation to the yield of raw material and the chemical composition of the essential oil of sage (Salvia officinalis L.)). [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2015 Vol. 25 Nr 3 9-17, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) jest jednym z ważniejszych gatunków roślin zielarskich uprawianych w Polsce. Celem przedstawionych badań było określenie wpływu dolistnego dokarmiania roślin mocznikiem na ich wzrost, plon surowca i zawartość oraz skład chemiczny olejku eterycznego szałwii lekarskiej. Zabieg dolistnej aplikacji azotu przeprowadzono: 11 czerwca (jedna dawka), 11 i 18 czerwca (dwie dawki) oraz 11, 18 i 25 czerwca (trzy dawki). Wykazano, że aplikacja azotu spowodowała istotne zwiększenie wysokości rośliny oraz masy powietrznie suchego ziela i powietrznie suchych liści. Największą masę powietrznie suchego ziela (20,84 g · rośl.–1) otrzymano po jednorazowej aplikacji, a największą masę powietrznie suchych liści (10,83 g · rośl.–1) – po dwukrotnej aplikacji. Zawartość olejku w liściach badanych roślin wynosiła od 1,70 do 1,92%. W olejku szałwii dominowały: kamfora (21,74–25,66%), cis-tujon (13,38–17,90%), trans-tujon (7,53–10,16%), 1,8-cyneol (8,23–9,52%), α-humulen (6,11–17,70%) i borneol (4,96–7,22%). Dolistna aplikacja azotu przyczyniła się do zmniejszenia zawartości 1,8-cyneolu, cis- i trans-tujonu, kamfory i borneolu oraz zwiększenia koncentracji E-kariofilenu oraz α-humulenu.

Angielski:

Sage (Salvia officinalis L.) is one of the most important species of herbal plants cultivated in Poland. The aim of this study was to determine the effect of foliar feeding with urea on the plant growth, herb yield, as well as the content and chemical composition of essential oil of sage . Foliar application of nitrogen was carried out on June 11 (one dose), 11 and 18 June (two doses) and 11, 18 and June 25 (three doses). It was shown that foliar nitrogen application resulted in a significant increase in plant height and weight of air-dried herb and leaves. The greatest mass of air-dried herb (20.84 g · plant–1 ) was obtained after a single application, and the largest mass of air- dried leaves (10.83 g ·plant–1 ) – after two applications. The oil content in the leaves of the studied plants varied from 1.70 to 1.92%. In the sage essential oil the following dominated: camphor (21.74–25.66%), cis- thujone (13.38–17.90%), trans -thujone (7.53–10.16 %), 1,8- cineole (8.23–9.52%), α-humulene (6.11–17.70%), and borneol (4.96–7.22%). Foliar application of nitrogen contributed to a reduction of 1,8- cineole, cis and transthujone, camphor and borneol content and to an increase in the concentration of E- caryophyllene and α-humulene.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 37843) wydawnictwo ciągłe #37843
PBN ID (hist.): 37843

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 kwietnia 2016 13:04
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 15:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się