Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena morfologiczna roślin oraz analiza składu chemicznego kwiatów wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) (Morphological analysis of plants and chemical composition of flowers of selected cultivars of pot marigold (Calendula officinalis L.))

Opis bibliograficzny

Ocena morfologiczna roślin oraz analiza składu chemicznego kwiatów wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) (Morphological analysis of plants and chemical composition of flowers of selected cultivars of pot marigold (Calendula officinalis L.)). [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK, GRAŻYNA ZAWIŚLAK, MICHAŁ PACEK, TERESA RODKIEWICZ. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2015 Vol. 25 Nr 4 25-35, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań było dokonanie oceny dynamiki wzrostu i niektórych cech morfologicznych roślin oraz składu chemicznego kwiatów i kwiatostanów wybranych 7 odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) oraz wskazanie odmian przydatnych dla przetwórstwa farmaceutycznego. Rośliny nagietka uprawiano z siewu bezpośredniego w ostatniej dekadzie kwietnia. Zbiór surowca wykonano ręcznie pod koniec lipca, gdy kwiatostany były w pełni rozwinięte. Spośród badanych odmian największą dynamiką wzrostu odznaczała się odmiana ‘Indian Prince’, przed odmianami ‘Tokaj Żółty’, ‘Słomka Żółta’ i ‘Deja Vu’. Świeża masa kwiatostanu była największa u odmiany ‘Green Heart’. Rośliny wszystkich odmian odznaczały się wyższą zawartością flawonoidów w kwiatach brzeżnych niż środkowych. Więcej karotenoidów w kwiatach języczkowych niż rurkowych stwierdzono u odmian ‘Persimmon Beauty’, ‘Deja Vu’, ‘Pink Surprise’, ‘Słomka Żółta’. Najwięcej olejku eterycznego (1,40 ml · 100 g–1 p.s.m.) stwierdzono w kwiatach rurkowych u odmiany ‘Indian Prince’. Za szczególnie interesujące pod względem składu chemicznego surowca należy uznać odmiany ‘Indian Prince’ i ‘Persimmon Beauty’.

Angielski:

The aim of the study was to evaluate the growth rate and some morphological features of plants as well as the chemical composition of flowers and inflorescences of 7 selected cultivars of marigold (Calendula officinalis L.) and reference cultivars suitable for pharmaceutical processing. Marigold plants were grown from direct sowing in the last 10 days of April. A collection of the raw material was made by hand, in late July, when the inflorescences are fully developed. Among the studied cultivars, the highest growth rate was characteristic of ‘Indian Prince’, and then ‘Tokaj Żółty’, ‘Słomka Żółta’ and ‘Deja Vu’. The fresh weight of the inflorescence was greatest in the ‘Green Heart’. Plants of all cultivars are characterized by a highercontent of flavonoids in the marginal than middle florets. More carotenoids in the ligulate than in tubular florets was found in the cultivars ‘Persimmon Beauty’, ‘Deja Vu’, ‘Pink Surprise’ and ‘Słomka Żółta’. The reatest amount of essential oil (1.40 mL · 100 g–1 a.d.m.) was found in the tubular florets in the ‘Indian Prince’. Of particular interest in terms of the chemical composition of the raw material should be considered cultivars ‘Indian Prince’ and ‘Persimmon Beauty’.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38080) wydawnictwo ciągłe #38080
PBN ID (hist.): 38080

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 czerwca 2016 11:15
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 15:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się