Bioróżnorodność grzybów występujących na dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) o nasionach bezłupinowych, uprawianej w gospodarstwie ekologicznym (Biodiversity of fungi colonizing hull-less seed squash (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) cultivated in an organic fram)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Hull-less seed squash (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) has an increasing importance as a plant material to obtain valuable oil and seeds for direct consumption. Its seeds are an important source of organic and inorganic compounds. They have pro-health properties and they are used in treating a number of illnesses. The aim of studies conducted in 2014 was to estimate the species community of fungi occurring on the plants of three cultivars of hull-less seed squash grown in an ecological farm: ‘Junona’, ‘Miranda’ and ‘Gleisdorfer Ölkürbis’. The mycological analysis was made of the roots, stems and leaves (leaf blades together with petioles). The studies showed that fungi Alternaria alternata and Fusarium equiseti most abundantly colonized the leaves and stems of squash in the conditions of ecological cultivation. Species Fusarium oxysporum was most abundantly isolated from the squash roots. In the conditions facilitating their development, these fungi can become pathogenic factors to squash plants. Among the studied cultivars, the Polish cultivar ‘Miranda’ was most abundantly colonized by fungi from genus Fusarium, while species Alternaria alternata was most frequently isolated from the leaves of the German cultivar ‘Gleisdorfer Ölkürbis’.
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) o nasionach bezłupinowych ma coraz większe znaczenie jako surowiec do pozyskiwania cennego oleju i nasion do bezpośredniego spożycia. Jej nasiona są źródłem ważnych związków organicznych i nieorganicznych. Mają właściwości prozdrowotne i stosowane są w leczeniu wielu schorzeń. W 2014 roku przeprowadzono badania mające na celu ocenę składu gatunkowego grzybów występujących na roślinach trzech odmian dyni zwyczajnej bezłupinowej uprawianej w gospodarstwie ekologicznym: ‘Junona’, ‘Miranda’ i ‘Gleisdorfer Ölkürbis’. Analizie mykologicznej poddano korzenie, łodygi oraz liście (blaszki liściowe wraz z ogonkami). Przeprowadzone badania wykazały, że grzyby Alternaria alternata i Fusarium equiseti najliczniej zasiedlały liście i łodygi dyni w warunkach uprawy ekologicznej. Z korzeni najliczniej izolowano zaś gatunek Fusarium oxysporum. Wymienione grzyby w warunkach sprzyjających ich rozwojowi mogą stać się czynnikami chorobotwórczymi dla dyni. Wśród badanych odmian najliczniej zasiedlaną przez grzyby rodzaju Fusarium była polska odmiana ‘Miranda’, zaś gatunek Alternaria alternata najczęściej izolowano z liści odmiany niemieckiej ‘Gleisdorfer Ölkürbis’.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 15 czerwca 2016 11:20 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 8 kwietnia 2022 15:35 |