Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ sezonu produkcji na podstawowy skład chemiczny i zawartość składników mineralnych w mleku produkowanym w gospodarstwach niskonakładowych (The effect of the production season on the basic chemical composition and mineral content of milk produced on low-input farms)

Opis bibliograficzny

Wpływ sezonu produkcji na podstawowy skład chemiczny i zawartość składników mineralnych w mleku produkowanym w gospodarstwach niskonakładowych (The effect of the production season on the basic chemical composition and mineral content of milk produced on low-input farms). [AUT.] JOLANTA KRÓL, ZYGMUNT LITWIŃCZUK, ALICJA MATWIJCZUK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2016 Vol. 34 nr 2 29-36, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

W 969 próbkach mleka pobranych w gospodarstwach niskonakładowych od krów rasy białogrzbietej (331), polskiej czerwonej (324) i simentalskiej (314) oznaczono zawartość białka, tłuszczu, laktozy i suchej masy. Grupę odniesienia stanowiły 243 próbki mleka pobrane od krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej użytkowanych w systemie intensywnym (żywienie TMR). W reprezentatywnej liczbie próbek (180) oznaczono także zawartość makro- (Ca, Na, K i Mg) i mikroelementów (Cu, Fe, Zn i Mn). Próbki pobierano w sezonie wiosenno-letnim i jesienno-zimowym. Wykazano, że mleko produkowane w gospodarstwach niskonakładowych utrzymujących lokalne rasy krów charakteryzowało się większą wartością odżywczą, w tym większą zawartością Na, Mg, Cu i Mn w porównaniu z mlekiem pozyskiwanym od krów użytkowanych w systemie intensywnym. Sezon produkcji miał istotny wpływ na skład chemiczny mleka produkowanego systemem niskonakładowym, przy czym większą zawartością podstawowych składników charakteryzowało się mleko z sezonu jesienno-zimowego. Nie stwierdzono natomiast jednoznacznych zależności sezonowych w zawartości składników mineralnych w mleku.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38651) wydawnictwo ciągłe #38651
PBN ID (hist.): 38651

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 września 2016 09:43
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 10:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się