Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Extraction methods, LC-ESI-MS/MS analysis of phenolic compounds and antiradical properties of functional food enriched with elderberry flowers or fruits.

Opis bibliograficzny

Extraction methods, LC-ESI-MS/MS analysis of phenolic compounds and antiradical properties of functional food enriched with elderberry flowers or fruits. [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, [AUT.] MARTA OLECH, TOMASZ ONISZCZUK, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, AGNIESZKA WÓJTOWICZ. Arabian Journal of Chemistry 2019 Vol. 12 Issue 8 4719-4730, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.arabjc.2016.09.003
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Arabian Journal of Chemistry 2019 Vol. 12 Issue 8, 4719-4730
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Due to its pharmacological activity,Sambucus nigraL. is excellent potential componentof functional food. The main aim of presented study was the quantitative and qualitative analysis(LC-ESI-MS/MS) of phenolic acids and flavonoids present in extracts obtained from corn snackswith addition of elderberry fruits or flowers. Additionally, antiradical activity of samples wasdetermined. Moreover, the comparison of various extraction methods of polyphenols from thatfunctional food was made. In corn snacks, without additives, nine phenolic compounds were iden-tified. These were protocatechuic, 4-OH-benzoic, caffeic,p-coumaric, salicylic, ferulic acids, rutin,isoquercetin and apigenin-7-glucoside. In the extract fromSambucusflowers and extract fromsnacks containing 20% ofSambucusflowers fifteen polyphenols were found. They were additionallygallic, gentisic, vanillic, sinapic acids, kaempferol-3-rutinoside and astragalin. The radical-scavenging activity of the extracts was determined spectrophotometrically against DPPH(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical and using thin layer chromatography. The high antiradicalpotential was observed for crude extracts fromSambucusflowers or fruits and for extracts enrichedwith 20%, 10%, 5% ofSambucusflowers. The product with a 20% addition of fruits revealed mod-erate free radical scavenging properties

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 39878) wydawnictwo ciągłe #39878
PBN ID (hist.): 39878

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,762
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 grudnia 2016 16:14
Ostatnia aktualizacja:3 sierpnia 2021 10:43

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się