Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Enhancement of yield, nutritional and nutraceutical properties of two common bean cultivars following the application of seaweed extract (Ecklonia maxima).

Opis bibliograficzny

Enhancement of yield, nutritional and nutraceutical properties of two common bean cultivars following the application of seaweed extract (Ecklonia maxima). [AUT. KORESP.] ANNA KOCIRA, [AUT.] MICHAŁ ŚWIECA, SŁAWOMIR KOCIRA, URSZULA ZŁOTEK, ANNA JAKUBCZYK. Saudi Journal of Biological Sciences 2018 Vol. 25 Iss. 3 s. 563-571, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.sjbs.2016.01.039
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
SAUDI JOURNAL OF BIOLOGICAL SCIENCES 2018 Vol. 25 Iss. 3, s. 563-571
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the present study, application of Ecklonia maxima extract (Kelpak SL – a water soluble concentrate) was optimized and its impact on yield, nutraceutical and nutritional potential of Phaseolus vulgaris L. (var. Aura and Toska) was measured. The study was carried out in 2012 and 2013 in Poland. During the growing season, 0.2% and 0.4% solution of Kelpak SL was applied by single and double spraying of plants. These four treatments with Kelpak SL were compared with the control, where no biostimulator was applied. Kelpak SL treatments stimulated the yield of both cultivars studied. The application of E. maxima extract had no effect on the content of starch, free sugars or proteins in seeds of either of the tested cultivars. The highest level of phenolics was found for double sprayed Toska plants. All the tested variants of Kelpak SL application significantly increased the content of anthocyanins in the seeds. Also, both the reducing power and antiradical ability of Aura seeds were elevated in all the studied treatments. E. maxima extract is a natural, environmentally friendly and safe preparation increasing the yield and nutraceutical quality of beans without any negative effect on their nutritional quality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40166) wydawnictwo ciągłe #40166
PBN ID (hist.): 40166

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,820
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 grudnia 2016 13:40
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się