Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Harvest date as a factor affecting crop yield, oil content and fatty acid composition of the seeds of calendula (Calendula officinalis L.) cultivars.

AUT. KORESP. BEATA KRÓL, AUT. TADEUSZ PASZKO.

Opis bibliograficzny

Harvest date as a factor affecting crop yield, oil content and fatty acid composition of the seeds of calendula (Calendula officinalis L.) cultivars. [AUT. KORESP.] BEATA KRÓL, [AUT.] TADEUSZ PASZKO. Ind. Crops Prod. 2017 Vol. 97 s. 242-251, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.indcrop.2016.12.029
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Industrial Crops and Products 2017 Vol. 97, s. 242-251
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Recent years have witnessed a growing interest in calendula (Calendula officinalis L.), as an oil-bearing plant whose seeds contain unique polyunsaturated fatty acids that can be used in pharmaceutical, paint and coatings industries. The influence of harvest date on seed yield and oil biosynthesis in calendula seeds has not been widely researched. A three-year field experiment was carried out to examine the effect of harvest dates at 50%, 65% and 80% seed maturity on the yield and fatty acid composition of seven calendula cultivars. The highest seed (1096–1950 kg ha−1) and oil (181–391 kg ha−1) yield and the highest oil content (16.39–20.55%) were achieved when calendula plants were harvested with 65% of mature seeds, and yields were somewhat smaller with 80% of mature seeds. The oil from calendula seeds harvested at 80% seed maturity was characterized by the highest content of α-calendic acid (43.60%–54.39%) and the lowest content of the remaining fatty acids. The Partial Least Squares Regression analysis revealed that oil (r2 = 95.8) and seed (r2 = 98.1) yield depends on the morphological features of the examined cultivars, such as the number of flower heads, percentage of morphological seed types and climatic factors (mean temperature and total precipitation during the growing season). The results clearly indicate that seed and oil yield was highest in cultivars with the highest percentage of winged and hooked seeds and the highest number of flower heads.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40431) wydawnictwo ciągłe #40431
PBN ID (hist.): 40431

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,849
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2017 16:09
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się