Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Study on the physical and antioxidant properties of gluten-free bread with brown algae.

Opis bibliograficzny

Study on the physical and antioxidant properties of gluten-free bread with brown algae. [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] WALEED HAMEED HASSOON, URSZULA GAWLIK-DZIKI, MONIKA SIASTAŁA, DARIUSZ DZIKI. CYTA: Journal of Food 2017 Vol. 15 Issue 2 s. 196-203, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2016.1236839
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2017 Vol. 15 Issue 2, s. 196-203
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the work was to determine the influence of brown algae on the physical, antioxidant, and sensorial properties when added directly into the gluten-free bread (GFB) recipe. Algae powder was added in the amounts of 2%, 4%, 6%, 8%, and 10% of the total flour content. Compared to the control bread, a larger volume was obtained using 4% of algae. With an increased content of brown algae, significant changes were noted in the color of the breadcrumb. Favorable changes in the texture were also observed. Brown algae addition significantly increased the antioxidant activity of GFB. Most importantly, antiradical compounds from the functional products were highly bioaccessible in vitro. The results confirm the possibility of the use of brown algae powder in the production of GFB. Because of the unpleasant taste on over-addition, the acceptable GFB can be obtained by adding 2% or 4% of the algae.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40514) wydawnictwo ciągłe #40514
PBN ID (hist.): 40514

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,371
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 stycznia 2017 09:02
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się