Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wheat bread enriched with green coffee - In vitro bioaccessibility and bioavailability of phenolics and antioxidant activity.

Opis bibliograficzny

Wheat bread enriched with green coffee - In vitro bioaccessibility and bioavailability of phenolics and antioxidant activity. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, DARIUSZ DZIKI, BARBARA BARANIAK. Food Chem. 2017 Vol. 221 s. 1451-1457, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.11.006
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2017 Vol. 221, s. 1451-1457
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The potential bioaccessibility and bioavailability of phenolics, caffeine and antioxidant activity of wheat bread enriched with green coffee were studied. Supplementation enhanced nutraceutical potential by improving phenolic content and lipid protecting capacity. The simulated-digestion-released phenolics (mainly caffeic acid, syringic acid and vanillic acid) from bread, also caused significant qualitative changes (chlorogenic acids were cleaved and significant amounts of caffeic acid and ferulic acid were determined). Compared to the control, for the bread with 1% and 5% of the functional component the contents of phenolics were 1.6 and 3.33 times higher. Also, an approximately 2.3-fold increase in antioxidant activity was found in bread containing 5% of the supplement. The compounds responsible for antioxidant potential have high bioaccessibility but poor bioavailability. The qualitative composition of the phenolic fraction has a key role in developing the antioxidant potential of bread; however, caffeine and synergism between antioxidants are also important considerations.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40515) wydawnictwo ciągłe #40515
PBN ID (hist.): 40515

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,946
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 stycznia 2017 09:13
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się