Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina (The problem of wasting food in the opinion of Lublin inhabitants)

Opis bibliograficzny

Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina (The problem of wasting food in the opinion of Lublin inhabitants). [AUT.] PIOTR STANEK, WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ, WERONIKA ADAMCZYK, ALEKSANDRA BAŃKOWSKA, PAULINA WIDZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2016 Vol. 34 nr 4 77-86, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem pracy było poznanie opinii mieszkańców Lublina na temat przyczyn marno- trawienia żywności. Marnotrawienie żywności pociąga za sobą negatywne skutki ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Na świecie co roku marnuje się ok. 30% wyprodukowanej żywności, zarówno w krajach ubogich, jak i rozwiniętych. Problem ten dotyczy również Polski, gdzie rocznie wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, tj. produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Z badań własnych wynika, że 67% mieszkańców Lublina przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucane są przetwory mleczne, mięso i wędliny, owoce i warzywa oraz pieczywo. Według respondentów do najważniejszych czynników mogących mieć wpływ na zmniejszenie skali marnowania żywności należy zaliczyć głód i niedożywienie oraz wysokie koszty związane z utylizacją odpadów.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40581) wydawnictwo ciągłe #40581
PBN ID (hist.): 40581

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 stycznia 2017 12:35
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 10:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się