Wybrane aspekty aktywności biologicznej flawonoidów (Selected aspects of the biological activity of flavonoids)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Flavonoids are the major active substances with broad biological activity. They are found in many plant raw materials, mainly in the aerial parts of the plant. The main sources of flavonoids in the human diet are plant products: vegetables, fruits and herbs. The healing properties of flavonoids are most often attributed to their antioxidant activity. The paper presents selected types of biological activity of flavonoids, particularly important for phytotherapeutic applications.
Flawonoidy należą do ważnych substancji aktywnych o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Występują w licznych surowcach roślinnych, przede wszystkim w częściach nadziemnych roślin. Głównym źródłem flawonoidów w diecie człowieka są produkty roślinne: warzywa, owoce i zioła. Właściwości lecznicze flawonoidów są najczęściej przypisywane ich aktywności antyoksydacyjnej. W pracy przedstawiono wybrane rodzaje aktywności biologicznej flawonoidów, szczególnie ważne w fitoterapii.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 lutego 2017 15:07 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 8 kwietnia 2022 14:36 |