Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Starch and protein analysis of wheat bread enriched with phenolics-rich sprouted wheat flour.

Opis bibliograficzny

Starch and protein analysis of wheat bread enriched with phenolics-rich sprouted wheat flour. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] DARIUSZ DZIKI, URSZULA GAWLIK-DZIKI. Food Chem. 2017 Vol. 228 s. 643-648, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.02.052
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2017 Vol. 228, s. 643-648
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Wheat flour in the bread formula was replaced with sprouted wheat flour (SF) characterized by enhanced nutraceutical properties, at 5%, 10%, 15% and 20% levels. The addition of SF slightly increased the total protein content; however, it decreased their digestibility. Some qualitative and quantitative changes in the electrophoretic pattern of proteins were also observed; especially, in the bands corresponding with 27 kDa and 15–17 kDa proteins. These results were also confirmed by SE-HPLC technique, where a significant increase in the content of proteins and peptides (molecular masses <20 kDa) was determined for breads with 20% of SF. Bread enriched with sprouted wheat flour had more resistant starch, but less total starch, compared to control bread. The highest in vitro starch digestibility was determined for the control bread. The studied bread with lowered nutritional value but increased nutritional quality can be used for special groups of consumers (obese, diabetic).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41215) wydawnictwo ciągłe #41215
PBN ID (hist.): 41215

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,946
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 marca 2017 17:05
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2021 12:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się