Wykorzystanie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w diecie osób z ostrym uszkodzeniem nerek (Using animals and vegetal origin products in diet in patients with acute kidney injury)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Większość dostępnych publikacji na temat postępowania żywieniowego w ostrym uszkodzeniu nerek (AKI) dotyczy pacjentów znajdujących się na oddziałach intensywnej opieki medycznej, u których prowadzone jest z reguły żywienie pozajelitowe (parenteralne). Niewiele miejsca poświęcono żywieniu chorych z ostrym uszkodzeniem nerek zdolnych do przyjmowania pokarmów w sposób naturalny. Nadal trwają dyskusje i badania nad zapotrzebowaniem kalorycznym, suplementacją białek i mikrolelementów u tych chorych. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy ze szczególnym uwzględnieniem danych dotyczących pacjentów niewymagających żywienia parenteralnego.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 maja 2017 16:23 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 09:21 |