Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Skład chemiczny i wartość energetyczna mleka importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde (Chemical composition and energy value of milk of imported and home-bred Montbéliarde cows)

Opis bibliograficzny

Skład chemiczny i wartość energetyczna mleka importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde (Chemical composition and energy value of milk of imported and home-bred Montbéliarde cows). [AUT.] EWA JANUŚ, PIOTR STANEK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2017 Vol. 35 nr 1 31-42, il., bibliogr.,sum., streszcz. DOI: 10.24326/jasbb.2017.1.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem pracy była analiza wpływu wybranych czynników na poziom cech użytkowości mlecznej importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde. Dane stanowiące podstawę opracowania obejmowały wyniki 13 788 próbnych udojów oraz wydajność i skład chemiczny mleka w 1178 laktacjach. Wydajności laktacyjne analizowano w zależności od pochodzenia krów, wyróżniając dwie grupy: importowane (sprowadzone z Francji jako jałowice w 7–8 miesiącu ciąży) i krajowe (urodzone i odchowane w Polsce), a średnie dla cech mleczności w próbnych udojach przeanalizowano z uwzględnieniem pochodzenia krów oraz wieku przy I wycieleniu, sezonu wycielenia i kolejnej laktacji. Stwierdzono, że wraz z kolejną laktacją zmniejszała się w mleku zawartość tłuszczu i laktozy. U krów krajowych w kolejnych laktacjach zmniejszała się także zawartość białka, a u importowanych stosunek tłuszcz/białko. We wszystkich przedziałach wieku przy pierwszym wycieleniu montbeliardy importowane przewyższały krajowe pod względem zawartości w mleku tłuszczu i suchej masy. Produkowały także mleko o większej zawartości białka, jednak dotyczyło to tylko tych, których pierwsze wycielenia przypadały nie później niż do 1038 dnia życia. Mleko krów importowanych (bez względu na poziom analizowanych czynników) charakteryzowało się większą wartością energetyczną niż mleko krów krajowych.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41509) wydawnictwo ciągłe #41509
PBN ID (hist.): 41509

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 maja 2017 16:27
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 09:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się