Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of ascorbic acid postharvest treatment on enzymatic browning, phenolics and antioxidant capacity of stored mung bean sprouts.

Opis bibliograficzny

Effect of ascorbic acid postharvest treatment on enzymatic browning, phenolics and antioxidant capacity of stored mung bean sprouts. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA SIKORA, [AUT.] MICHAŁ ŚWIECA. Food Chem. 2018 Vol. 239 s. 1160-1166, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.07.067
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2018 Vol. 239, s. 1160-1166
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Enzymatic browning limits the postharvest life of minimally processed foods, thus the study selected the optimal inhibitors of polyphenol oxidase (PPO) and evaluated their effect on enzymatic browning, phenolics and antioxidant capacity of stored mung bean sprouts. The sprouts treated with 2 mM and 20 mM ascorbic acid had a lowered PPO activity; compared to the control by 51% and 60%, respectively. The inhibition was reflected in a significant decrease in enzymatic browning. The sprouts treated with 20 mM ascorbic acid had 22% and 23% higher phenolic content after 3 and 7 days of storage, respectively. Both storage and ascorbic acid treatment increased potential bioaccessibility of phenolics. Generally, there was no effect of the treatments on the antioxidant capacity; however, a significant increase in the reducing potential was determined for the sprouts washed with 20 mM ascorbic acid. In conclusion, ascorbic acid treatments may improve consumer quality of stored sprouts.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42271) wydawnictwo ciągłe #42271
PBN ID (hist.): 42271

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,399
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 sierpnia 2017 10:10
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się