Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Magnesium enriched lactic acid bacteria as a carrier for probiotic ice cream production.

Opis bibliograficzny

Magnesium enriched lactic acid bacteria as a carrier for probiotic ice cream production. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA GÓRAL, [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, URSZULA PANKIEWICZ, DARIUSZ GÓRAL. Food Chem. 2018 Vol. 239 s. 1151-1159, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.07.053
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2018 Vol. 239, s. 1151-1159
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The following strains of bacteria: Lactobacillus rhamnosus B 442, Lactobacillus rhamnosus 1937, and Lactococcus lactis JBB 500 were enriched with magnesium ions using Pulsed Electric Fields. The potentially probiotic strains were added to the mixture in the DVS process and applied for the production of ice cream which were then analyzed physicochemically and microbiologically. Results showed that addition of bacteria enriched with magnesium did not change chemical parameters of the ice cream and did not affect the freezing process, meltability, and hardness. No significant differences were noted in colour of the samples. The ice cream with addition of bacteria enriched with magnesium had higher adhesiveness. The results of viability determination showed that the total number of microorganisms in the ice cream was higher than in the starter cultures. Viability of the bacteria enriched with magnesium in the obtained ice cream was lower in comparison to the control samples.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42307) wydawnictwo ciągłe #42307
PBN ID (hist.): 42307

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,399
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 sierpnia 2017 14:23
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się