Chemical composition of leguminous seeds: part I—content of basic nutrients, amino acids, phytochemical compounds, and antioxidant activity.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to determine and analyse the content of essential nutrients, the amino acid profile, phytochemical compounds, and antioxidant activity in the seeds of selected species and varieties of Fabaceae plants. The highest total protein content was detected in the seeds of the yellow and Andean lupines. The lupine seeds were characterised by a high (P < 0.05) level of crude fibre, NDF, and CEL. The highest proportion of EAAI (77%) was noted in the protein of chickpea, broad bean, grasspea, and pea. Among the Fabaceae plants analysed, chickpea seeds exhibited the highest (P < 0.05) levels of total phenols and polyphenols. The greatest (P < 0.05) antioxidant activity (DPPH) was noted for the lentil and yellow lupine seeds. Compared to the other legume representatives, the importance of lupine is increasing, as the chemical composition of its seeds makes the plant an important nutraceutical component. © 2017, The Author(s).
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 września 2017 11:18 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 kwietnia 2021 08:20 |