Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chemical composition of leguminous seeds: part I—content of basic nutrients, amino acids, phytochemical compounds, and antioxidant activity.

Opis bibliograficzny

Chemical composition of leguminous seeds: part I—content of basic nutrients, amino acids, phytochemical compounds, and antioxidant activity. [AUT.] EUGENIUSZ R. GRELA, [AUT. KORESP.] BOŻENA KICZOROWSKA, [AUT.] WIOLETTA SAMOLIŃSKA, JAN MATRAS, PIOTR KICZOROWSKI, WOJCIECH RYBIŃSKI, EWA HANCZAKOWSKA. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2017 Vol. 243 Issue 8 s. 1385-1395, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-017-2849-7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2017 Vol. 243 Issue 8, s. 1385-1395
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine and analyse the content of essential nutrients, the amino acid profile, phytochemical compounds, and antioxidant activity in the seeds of selected species and varieties of Fabaceae plants. The highest total protein content was detected in the seeds of the yellow and Andean lupines. The lupine seeds were characterised by a high (P < 0.05) level of crude fibre, NDF, and CEL. The highest proportion of EAAI (77%) was noted in the protein of chickpea, broad bean, grasspea, and pea. Among the Fabaceae plants analysed, chickpea seeds exhibited the highest (P < 0.05) levels of total phenols and polyphenols. The greatest (P < 0.05) antioxidant activity (DPPH) was noted for the lentil and yellow lupine seeds. Compared to the other legume representatives, the importance of lupine is increasing, as the chemical composition of its seeds makes the plant an important nutraceutical component. © 2017, The Author(s).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42464) wydawnictwo ciągłe #42464

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,919
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 września 2017 11:18
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się