Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plant morphological parameters and yeld of winter savory depending on the method of plantation establishment.

Opis bibliograficzny

Plant morphological parameters and yeld of winter savory depending on the method of plantation establishment. [AUT. KORESP.] GRAŻYNA ZAWIŚLAK, [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2017 Nr 16 (4) 153-160, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2017.4.15
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Winter savory (Satureja montana L.) is an aromatic subshrub of significant medicinal and seasoning qualities. Winter savory herb yield and quality depend on various factors, including environmental and agronomic ones. The aim of the present study was to evaluate the effect of winter savory plantation establishment method (seedlings, herbaceous cuttings) on the morphological traits and raw material yield. A more uniform propagation material with better morphological parameters was produced using generative propagation relative to vegetative propagation. A higher fresh and dry herb yield as well as a higher yield of herb without stems were obtained from plants grown from transplants compared to plants grown from vegetative cuttings. The essential oil content in the studied plants did not vary, but the oil yield was higher in plants grown from transplants compared to those derived from vegetative cuttings.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42470) wydawnictwo ciągłe #42470

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,448
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 września 2017 13:14
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się