Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Thin-layer chromatography - fingerprint, antioxidant activity, and gas chromatography - mass spectrometry profiling of several Origanum L. species.

Opis bibliograficzny

Thin-layer chromatography - fingerprint, antioxidant activity, and gas chromatography - mass spectrometry profiling of several Origanum L. species. [AUT.] TOMASZ BAJ, [AUT. KORESP.] ELWIRA SIENIAWSKA, [AUT.] AGNIESZKA LUDWICZUK, JAROSŁAW WIDELSKI, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, KRYSTYNA SKALICKA-WOŹNIAK, KAZIMIERZ GŁOWNIAK. JPC, J. Planar. Chromatogr. Mod. TLC 2017 Vol. 30 Iss. 5 s. 386-391, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1556/1006.2017.30.5.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Planar Chromatography, Modern TLC 2017 Vol. 30 Iss. 5, s. 386-391
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Essential oils obtained from Origanum species are characterized by high diversity in composition. In this work, thin-layer chromatography (TLC)—fingerprinting of Origanum species was performed for the first time and enabled the discrimination of three chemotypes (carvacrol, caryophyllene oxide, and terpineol/sabinyl). Gas chromatography—mass spectrometry and statistical analyses confirmed the presence of the mentioned chemotypes and deepened the characterization of the studied essential oils. TLC—bioautography showed that thymol and carvacrol are the main antioxidant compounds in Origanum sp. essential oils (EOs).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42483) wydawnictwo ciągłe #42483

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,459
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2017 08:38
Ostatnia aktualizacja:25 sierpnia 2021 08:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się