Zmodyfikowane struktury żelatynowe - alternatywny materiał na opakowania żywności.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W pracy podjęto próbę pozyskania zmodyfikowanych struktur żelatynowych, z przeznaczeniem na opakowania żywności. Żele, po uprzednim przygotowaniu, poddano liofilizacji, a następnie zbadano ich właściwości termofizyczne. Dodatkiem modyfikującym strukturę były chrupki skrobiowe otrzymane w procesie ekstruzji. Jako materiału porównawczego w badaniach przewodności i dyfuzyjności cieplnej oraz wytrzymałości na rozciąganie użyto styropianu ekstrudowanego XPS, stosowanego obecnie m.in. w produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego.
In the paper, the attempts to obtain modified gelatin structures for food packaging were described. After previous preparation, gels were subjected to lyophilisation process and then, their thermo-physical properties were tested. Starch crisps, as being obtained during extrusion process, were the structure-modifying addictive. The extruded XPS polystyrene, which is currently used in production of packages for food industry, was employed as a comparative material in thermal conductivity and diffusivity tests and in the tensile strength test.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 2 października 2017 08:43 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 11 stycznia 2022 09:38 |