Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

κ-Casein as a source of short-chain bioactive peptides generated by Lactobacillus helveticus.

Opis bibliograficzny

κ-Casein as a source of short-chain bioactive peptides generated by Lactobacillus helveticus. [AUT. KORESP.] KATARZYNA SKRZYPCZAK, [AUT.] WALDEMAR GUSTAW, DOMINIK SZWAJGIER, EMILIA FORNAL, ADAM WAŚKO. J. Food Sci. Technol. 2017 Vol. 54 Issue 11 s. 3679-3688, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s13197-017-2830-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE 2017 Vol. 54 Issue 11, s. 3679-3688
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper explores the ability of Lactobacillus helveticus strains to release sequences of short biologically active peptides (containing 2–10 amino acid residues) from casein. The proteolytic enzymes of the tested strains exhibit different patterns of cleavage of CN fractions. The modification of κ-casein (κ-CN) with pyrrolidone carboxylic acid inhibits the proteolytic activity of strains L. helveticus 141 and the reference strain (DSMZ 20075), while the modification with phosphothreonine inhibits enzymes of all the tested bacteria. The peptide sequencing analysis indicated that the examined strains produced functional peptides very efficiently. κ-CN proved to be the main source of short peptides released by bacterial enzymes, and the hydrolysis of κ-CN yielded eighty-two bioactive peptides. The hydrolysis of αS2-casein, αS1-casein, and β-casein yielded six, two, and one short-chain bioactive peptides, respectively. The isolated bioactive peptides exhibited antioxidative, opioid, stimulating, hypotensive, immunomodulating, antibacterial, and antithrombotic activities. A vast majority of the isolated bioactive peptides caused inhibition of the angiotensin-converting enzyme and dipeptidyl peptidase IV. The role of hydrolysis products as neuropeptides is also pointed out. The highest number of cleavage sites in κ-casein and functional activities of short-chain peptides were obtained in hydrolyzates produced by L. helveticus strain T105.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42514) wydawnictwo ciągłe #42514

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,797
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2017 08:59
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się