Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Enzymatic activity and content of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in soils under low-stack emission in Lublin.

Opis bibliograficzny

Enzymatic activity and content of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in soils under low-stack emission in Lublin. [AUT.] BARBARA FUTA, ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA, SŁAWOMIR LIGĘZA, SZYMON CHMIELEWSKI, SYLWIA WESOŁOWSKA, KRZYSZTOF PATKOWSKI, AGNIESZKA MOCEK-PŁÓCINIAK. Pol. J. Soil Sci. 2017 Vol. 50 No. 1 s. 63-74, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.17951/pjss.2017.50.1.63
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polish Journal of Soil Science 2017 Vol. 50 No. 1, s. 63-74
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Soils from the Lublin area exposed to low-stack emission from home heating and transport were investigated. Changes in soil enzymatic activity and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) content were analysed. Soil samples were collected in July and November 2016 and January 2017. Results of the study show that enzymatic activity and PAHs content depended on types of buildings, study period (intensification of pollutant emission from household heating), traffic volume and atmospheric air movement. Low enzymatic activities and high PAHs contents in the soils were observed in the autumn-winter period in the areas with dense single-family housing and located in the vicinity of streets with intense road traffic.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42548) wydawnictwo ciągłe #42548

Metryki

14,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 października 2017 12:09
Ostatnia aktualizacja:14 czerwca 2021 08:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się