The attitude of polish consumers to organic food.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to determine the requirements for organic food expected by Polish consumers. A method of diagnostic survey was used in the study with the author’s research tool in the form of a survey questionnaire. The sample consisted of 1102 respondents. The Statistica 10.1 PL program was used for statistical analysis, including the analysis of discriminant function. The production of organic food should take place naturally without harmful substances. In Poland, the organic production has the potential to produce high protein and micronutrient products as well as of a reduced toxin contamination. The main places to purchase organic food were discount stores and those specializing in selling organic food as well as organic farms. It was emphasized that the respondents placed great importance on the accreditation of the product certification body on food packaging as well as on labeling these products as produced in ecological conditions. Currently the organic food market is considered to be a niche, but its importance is steadily increasing.
Celem badania było określenie wymogów stawianych żywności ekologicznej przez polskich konsumentów. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z autorskim narzędziem w postaci kwestionariusza ankiety. Próba badawcza stanowiła 1102 ankietowanych. Podczas analiz statystycznych wykorzystano program Statistica 10.1 PL, w tym analizę funkcji dyskryminacyjnej. Produkcja żywności ekologicznej powinna odbywać się w sposób naturalny, bez substancji szkodliwych dla zdrowia. W Polsce produkcja ekologiczna ma potencjał w postaci wytwarzania produktów o wysokiej zawartości białka i mikroelementów oraz zmniejszonego zanieczyszczenia toksynami. W największym stopniu miejscem zakupu żywności ekologicznej były sklepy dyskontowe i specjalizujące się w sprzedaży żywności ekologicznej oraz gospodarstwa ekologiczne. Podkreślano znaczenie podania na opakowaniu takiej żywności nazwy jednostki certyfikującej produkt, a także oznakowania, że jest to produkt wyprodukowany w warunkach ekologicznych. Obecnie rynek żywności ekologicznej jest uważany za niszowy, jednak jego znaczenie systematycznie się zwiększa.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 października 2017 13:15 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 17 sierpnia 2021 13:35 |