Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of PVA and PDE on selected structural characteristics of extrusion-cooked starch foams.

Opis bibliograficzny

Effect of PVA and PDE on selected structural characteristics of extrusion-cooked starch foams. [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] LESZEK MOŚCICKI, ANITA KWAŚNIEWSKA, TOMASZ ONISZCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MAGDALENA KRĘCISZ, BARTOSZ SOŁOWIEJ, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Polimeros-Ciencia e Tecnologia 2018 Vol. 28 No 1 s. 76-83, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1590/0104-1428.02617
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polimeros-Ciencia e Tecnologia 2018 Vol. 28 No 1, s. 76-83
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to determine selected physical properties of biodegradable thermoplastic starch (TPS) filling foams manufactured by extrusion-cooking technique from different combinations of potato starch and two additives: poly(vinyl alcohol) PVA and Plastronfoam PDE. Foams were processed with seven starch/additives combinations at two different extruder-cooker’s screw rotational speeds. The densities of starch foams depended significantly on the additive type and content. The linear relationship between the Young modulus and the ultimate compression force and apparent density was found. The foams processed with the addition of PVA had low density, porosity and lower values of the Young modulus than the foams prepared with PDE.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42584) wydawnictwo ciągłe #42584

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,806
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 października 2017 08:15
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2021 12:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się