Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Characterization of active compounds of different garlic (Allium sativum L.) cultivars.

Opis bibliograficzny

Characterization of active compounds of different garlic (Allium sativum L.) cultivars. [AUT. KORESP.] KONRAD. A. SZYCHOWSKI, [AUT.] KAMILA RYBCZYŃSKA-TKACZYK, KATARZYNA GAWEŁ-BĘBEN, MICHAŁ ŚWIECA, MONIKA KARAŚ, ANNA JAKUBCZYK, MAGDALENA MATYSIAK, URSZULA E. BINDUGA, JAN GMIŃSKI. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2018 Vol. 68 nr 1 s. 73-81, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/pjfns-2017-0005
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Garlic (Allium sativum L.) has a reputation as a therapeutic agent for many different diseases such as microbial infections, hypertension, hypercholesterolaemia, diabetes, atherosclerosis and cancer. Health benefits of garlic depend on its amount of biologically active compounds, which differs between cultivars and geographical regions. The aim of this study was to evaluate and compare the biological activity of aqueous extracts from nine garlic varieties from different countries (Poland, Spain, China, Portugal, Burma, Thailand and Uzbekistan). Antioxidant properties were evaluated through free radical scavenging (DPPH•, ABTS•+) and ion chelation (Fe2+, Cu2+) activities. The cytotoxicity of garlic extracts was evaluated in vitro using Neutral Red Uptake assay in normal human skin fibroblasts. The obtained results revealed that garlic extracts contained the highest amount of syringic and p-hydroxybenzoic acids derivates. The lowest IC50 values for DPPH•, ABTS•+ scavenging and Cu2+ chelation ability was determined in Chinese garlic extracts (4.63, 0.043 and 14.90 µg/mL). Extract from Spanish cultivar Morado and Chinese garlic were highly cytotoxic for human skin fibroblasts as they reduced cellular proliferation by 70-90%. We show diverse contents of proteins and phenolic components in garlic bulbs from different varieties. The obtained results could help to choose the varieties of garlic which contain significant amounts of active compounds, have important antioxidant properties and display low antiproliferative effect and/or low cytotoxicity against normal human skin fibroblast BJ.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42598) wydawnictwo ciągłe #42598

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,514
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 października 2017 15:13
Ostatnia aktualizacja:24 sierpnia 2021 14:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się