Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Composition of lactic acid bacteria during spontaneous curly kale (Brassica oleracea var. sabellica) fermentation.

Opis bibliograficzny

Composition of lactic acid bacteria during spontaneous curly kale (Brassica oleracea var. sabellica) fermentation. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MICHALAK, [AUT.] KLAUDIA GUSTAW, ADAM WAŚKO, MAGDALENA POLAK-BERECKA. Microbiol. Res. 2018 Vol. 206 s. 121-130, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.micres.2017.09.011
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MICROBIOLOGICAL RESEARCH 2018 Vol. 206, s. 121-130
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present work is the first report on spontaneous fermentation of curly kale and characteristics of autochthonous lactic acid bacteria (LAB). Our results indicate that curly kale fermentation is the new possibility of the technological use of this vegetable. Bacteria representing ten different species were isolated from three phases of curly kale fermentation and identified by MALDI-TOF mass spectrometry and 16S rRNA gene sequencing. Among them, four species were identified as Lactobacillus spp. (Lb. plantarum 332, Lb. paraplantarum G2114, Lb. brevis R413, Lb. curvatus 154), two as Weissella spp. (W. hellenica 152, W. cibaria G44), two as Pediococcus spp. (P. pentosaceus 45AN, P. acidilactici 2211), one as Leuconostoc mesenteroides 153, and one as Lactococcus lactis 37BN. The functional properties of isolates, i.e. acid, NaCl and bile salt tolerance, enzyme activities, adhesion to hydrocarbons, and antibiotic resistance, were examined. Among the tested strains, Lb. plantarum 332, Lb. paraplantarum G2114, P. pentosaceus 2211, and Lb. brevis R413 exhibited the best hydrophobicity value and high tolerance to bile salts, NaCl, and low pH.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42605) wydawnictwo ciągłe #42605

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,701
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 października 2017 11:36
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 12:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się