Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

UPLC—MS method for determination of phenolic compounds in chili as a coffee supplement and their impact of phytochemicals interactions on antioxidant activity in vitro.

AUT. A. DURAK, AUT. KORESP. I. KOWALSKA, AUT. U. GAWLIK-DZIKI.

Opis bibliograficzny

UPLC—MS method for determination of phenolic compounds in chili as a coffee supplement and their impact of phytochemicals interactions on antioxidant activity in vitro. [AUT.] A. DURAK, [AUT. KORESP.] I. KOWALSKA, [AUT.] U. GAWLIK-DZIKI. Acta Chromatogr. 2018 Vol. 30 Iss. 1 s. 66-71, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1556/1326.2016.00173
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ACTA CHROMATOGRAPHICA 2018 Vol. 30 Iss. 1, s. 66-71
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The use of polyphenols in food fortification is a common custom generally carried out to increase its nutritional value. In this paper, ground chili pepper was proposed as a potential functional coffee additive. Various phenolic compounds present in this spice were analyzed by a new, sensitive, and selective ultrahigh-performance liquid chromatography combined with mass spectrometry (UPLC—MS). Separation was done on a column filled with a modified silica gel RP-18, in gradient solvent systems A (1% H3PO4 in water) and B (40% CH3CN in solution A). The capsaicin was found as the main phenolic compound of ground chilli pepper, which concentration was 295.95 mg g−1. It was demonstrated that quercetin is present in this spice also in different forms: not only as dihydrocapsaicin but also as quercetin-3-O-deoxyhexoside-glucuronide and quercetin-3-O-deoxyhexoside, whereas luteolin in the form of three compounds: luteolin-7-O-dihexoside, luteolin-6-C-hexoside-8-C-pentoside, and luteolin-7-O-malonyl-dihexosyl-pentoside. We have also identified apigenin-6-C-hexoside-8-C-pentoside. Furthermore, this paper, for the first time, evaluates the potential bioaccessibility of and interactions between compounds with multidirectional antioxidant properties from coffee and ground chili pepper. All samples, coffee, chili, and a mixture of the two showed ability to scavenge free radicals and chelate iron ions and were characterized by reducing power. The level of these activities changed after simulated gastrointestinal digestion. In the mixtures of water extracts, phytochemicals acted synergistically in the case of five from six tested methods. Interestingly, after digestion, in vitro chili extract lost ability to scavenge O2− radicals; that is why it was impossible to determine the interactions between coffee and chili in this case. Moreover, an antagonism in the action was observed for those cases, where, in water extracts, we have identified synergistic interaction

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42692) wydawnictwo ciągłe #42692

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,667
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 listopada 2017 13:45
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się