Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate-added carboxymethyl cellulose-based emulsion.

Opis bibliograficzny

Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate-added carboxymethyl cellulose-based emulsion. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] MONIKA KORDOWSKA-WIATER, URSZULA ZŁOTEK, TOMASZ SKRZYPEK. Int. J. Food Sci. Technol. 2018 Vol. 53 Issue 3 s. 728 - 734, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.13648
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 53 Issue 3, s. 728 - 734
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Antifungal effectiveness of potassium sorbate (KS) incorporated into edible coating composed of carboxymethyl cellulose and candelilla wax blend (CMC-CnW) was tested on apricots inoculated with fungi. The efficiency of KS-added coating was higher than KS-free formulation. The antifungal action of KS-free coating was likely associated with a reduced access of oxygen to the infection sites and, consequently, modification of the gaseous atmosphere within the fruit tissues. Rhizopus nigricans as the fastest growing fungus was the most resistant to the coating treatment. In turn, KS-loaded coating was very effective against Botrytis cinerea and Monilinia fructigena. Coating significantly delayed softening of apricots. The results of this study demonstrate that KS can be incorporated into coating to control common fungal diseases of apricots. Nevertheless, the CMC-CnW coating treatment inhibited the respiratory functions and caused deterioration in the fruit sensory quality.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42749) wydawnictwo ciągłe #42749

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,281
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 listopada 2017 12:55
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się