Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

First report of the gall midge Asphondylia serpylli on thyme (Thymus vulgaris), and identification of the associated fungal symbiont.

Opis bibliograficzny

First report of the gall midge Asphondylia serpylli on thyme (Thymus vulgaris), and identification of the associated fungal symbiont. [AUT.] BEATA ZIMOWSKA, G. VIGGIANI, [AUT. KORESP.] R. NICOLETTI, [AUT.] AGNIESZKA FURMAŃCZYK, A. BECCHIMANZI, IZABELA KOT. Ann. Appl. Biol. (Online) 2017 Vol. 171 Iss. 1 s.89-94, il., bibliogr., streszcz. DOI: 10.1111/aab.12360
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals Of Applied Biology (Online) 2017 Vol. 171 Iss. 1, s.89-94
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Asphondylia spp. (Diptera: Cecidomyiidae) are known for inducing gall formation on many diverse plants in both wild and agricultural contexts. The species Asphondylia serpylli is herewith reported for the first time on thyme (Thymus vulgaris) cropped in Poland. The associated fungus has been identified as Botryosphaeria dothidea, representing its first record from cecidomyiid galls on a species of Lamiaceae. Moreover, a short account is given on the parasitoid species active in this particular ecological context. These findings point out the basic role of B. dothidea in the organization of these three-component biotic systems regardless of the varied assortments between the midge species and their host plant.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42836) wydawnictwo ciągłe #42836

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,046
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 grudnia 2017 12:21
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 11:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się