Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Leaf petioles blanching influence on the yield and chemical composition of cardoon (Cynara cardunculus L.).

Opis bibliograficzny

Leaf petioles blanching influence on the yield and chemical composition of cardoon (Cynara cardunculus L.). [AUT. KORESP.] ANDRZEJ SAŁATA, [AUT.] MATEUSZ GORTAT, HALINA BUCZKOWSKA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2017 Nr 16 (6) s. 41-56, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2017.6.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influence of leaf blanching with black polyethylene non-woven (PP) or white and black polypropylene foil (PE) used as soil mulching and blanching of leaves on yield, usefulness and biological value of cardoon leaf petioles were evaluated in the presented work. The effect of blanching duration of petioles (30, 25 and 10 days before leaves’ harvest) on the content of bioactive compounds was also estimated. The aim of the research was to evaluate the total yield of leaves, yield structure, dry weight, content of crude fibre, total sugars, L-ascorbic acid, chlorophyll, phenolic acids in conversion to caffeic acid, total flavonoides and DPPH activity in leaf petioles depending on the method and duration of leaves blanching. The content of apigenin, chlorogenic acid and cynarin in leaf petioles were marked with HPLC. Petioles of non blanched plants showed more dry weight and contained more L-ascorbic acid, chlorphyll, total phenolic acids and flavonoides than the uncovered ones. As a tendency it was observed that together with lengthening the blanching time from 10 to 30 days before harvest, the level of dry weight, crude fibre, total sugars, L-ascorbic acid and chlorophyll decreased. A reverse relationship was observed related to the blanching duration, as extending the time from 10 to 30 days before harvest, the content of total phenolic acids increased from 0.144 to 0.155% of fresh weight, while the content of flavonoides decreased from 0.662 to 0.352% of fresh weight. Lengthening blanching from 10 to 30 days before harvest of leaves decreased the content of apigenin and cynarin in petioles while increased the content of chlorogenic acid. The antioxidant activity DPPH did not depend on the method and duration of blanching. Unusual nutritional and medicinal benefits of cardoon petioles come from its rich and valuable chemical composition.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43060) wydawnictwo ciągłe #43060

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,448
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 stycznia 2018 12:24
Ostatnia aktualizacja:3 lutego 2022 13:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się