Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of chia seeds (Salvia hispanica L.) addition on quality and nutritional value of wheat bread.

Opis bibliograficzny

The effect of chia seeds (Salvia hispanica L.) addition on quality and nutritional value of wheat bread. [AUT.] DARIA ROMANKIEWICZ, WALEED HAMEED HASSOON, GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, MAŁGORZATA SOBCZYK, MAGDALENA WIRKOWSKA-WOJDYŁA, ALICJA CEGLIŃSKA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI. J. Food Qual. 2017 Vol. 2017 Article ID 7352631, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1155/2017/7352631
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Quality 2017 Vol. 2017, Article ID 7352631
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to analyze and characterize the influence of chia seeds (CS) addition (0, 2, 4, 6, and 8%) on wheat bread properties. Bread properties that underwent evaluation included chemical composition, fatty acid composition, total phenolics content, volume, baking losses, crumb texture, and color and sensory analysis. The addition of CS decreased baking losses and the volume of bread. The color of the crumb with CS was much darker as compared with the control sample. The texture analysis showed that the CS caused a decrease in the hardness of the crumb. Most importantly, the addition of CS increased the nutritional value of the bread. Bread with CS contained more dietary fiber and mineral components. Moreover, it has been observed that in comparison to the control product bread with CS was characterized by a rich fatty acids composition and higher level of phenolic compounds. Most importantly, the results showed that the substitution of wheat flour with chia seeds up to 6% did not negatively affect the final product acceptance.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43071) wydawnictwo ciągłe #43071

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,841
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 stycznia 2018 08:09
Ostatnia aktualizacja:24 sierpnia 2021 14:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się