Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidative, potentially anti-inflammatory, and antidiabetic properties, as well as oxidative stability and acceptability, of cakes supplemented with elicited basil.

AUT. KORESP. URSZULA ZŁOTEK.

Opis bibliograficzny

Antioxidative, potentially anti-inflammatory, and antidiabetic properties, as well as oxidative stability and acceptability, of cakes supplemented with elicited basil. [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK. Food Chem. 2018 Vol. 243 s. 168-174, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.09.129
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2018 Vol. 243, s. 168-174
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to investigate the effect of addition of basil elicited with jasmonic acid (JA) on the biological properties, oxidative stability, and sensory quality of cakes. Simulated gastrointestinal digestion was used for determination of bioavailability. The antioxidant, anti-inflammatory and antidiabetic potential of fortified cakes were significantly higher than those of the control cakes. The antioxidant activity of the tested cakes was increased after addition of basil, proportionally to the amount of the additive. Additionally, in some cases, better results were obtained using JA-elicited basil instead of the control basil. Basil addition inhibited fat peroxidation in the cakes, measured as the malondialdehyde content. Cakes supplemented with the control and elicited basil were characterized by satisfactory consumer acceptability. Based on the data obtained in the present study, it can be concluded that JA-elicited basil (especially elicited with 100 µM jasmonic acid) can be recommended for food technologists

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43072) wydawnictwo ciągłe #43072

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,399
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 stycznia 2018 08:14
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się