Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of replacing soybean meal with chickpea seeds in the diet on mechanical and thermal properties of tendon tissue in broiler chicken.

Opis bibliograficzny

Effects of replacing soybean meal with chickpea seeds in the diet on mechanical and thermal properties of tendon tissue in broiler chicken. [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, MICHAŁ ŚWIETLICKI, PIOTR DOBROWOLSKI, JAROSŁAW TATARCZAK, BOŻENA GŁADYSZEWSKA. Poult. Sci. (Print) 2018 Vol. 97 Issue 2 s. 695-700, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3382/ps/pex333
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2018 Vol. 97 Issue 2, s. 695-700
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The efficiency of the musculoskeletal system of broiler chickens, in particular during locomotion and in ensuring its supportive function, depends directly on the adequate function and mechanical endurance of soft tissues, including tendons. However, little is known whether the properties of musculoskeletal soft tissues can be influenced by changes of dietary protein. We substituted soybean meal with raw chickpea seeds as the primary protein source in the diet and studied the effects it had on the mechanical and thermal properties of drumstick tendons in broiler Ross 308 chickens. In the experiment, 160 chicks were divided into 2 groups, receiving in their diet either soybean meal (n = 80) or chickpea seeds (n = 80). The experiment lasted 42 days. The physical condition of the drumstick tendons was analyzed on the basis of a tensile test and the results of thermal denaturation as measured by a differential scanning calorimetry. The mechanical evaluation of tendon tensile strength of the broilers fed with chickpea seeds demonstrated an increase in the ultimate strain (for over 22%, P < 0.04) and total energy absorbed by the tendon until rupture (for over 57%, P < 0.05) as when compared to the group fed with soybean meal. Thermal analysis demonstrated alterations in tendon collagen cross-linking as transition onset temperature decreased (from 63.8 to 61.8°C, P < 0.001), whereas the calorimetric enthalpy increased (from 16.2 to 22.1 J⋅g−1, P < 0.05) in the group fed with chickpea seeds. In summary, this study demonstrated that dietary protein source can impact the physical properties of tendons and showed that thermal analysis can be a useful tool for studying the effect of nutrition on the development and structural changes in tendons of broiler chickens

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43156) wydawnictwo ciągłe #43156

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,027
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 stycznia 2018 08:34
Ostatnia aktualizacja:20 sierpnia 2021 09:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się