Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of application of Fe-glycinate chelate in diet for broiler chickens in an amount covering 50 or 25% of the requirement on physical, morphometric and strength parameters of tibia bones.

Opis bibliograficzny

Effect of application of Fe-glycinate chelate in diet for broiler chickens in an amount covering 50 or 25% of the requirement on physical, morphometric and strength parameters of tibia bones. [AUT.] KATARZYNA KWIATKOWSKA, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ. Biol. Trace Elem. Res. 2018 Vol. 184 Iss. 2 s. 483-490, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s12011-017-1171-3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2018 Vol. 184 Iss. 2, s. 483-490
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of the work was to check whether the application of Fe-glycinate chelate in mixtures fed to poultry in an amount covering 50 or 25% of the requirement would decrease the physical, morphometric and strength parameters of tibia bones in male Ross-308 broiler chickens in comparison to groups receiving Fe in an amount covering 100% of the requirement in the form of glycinate chelate or sulphate. It was found that the results for chickens from groups receiving Fe chelate covering 50 or 25% of the requirement were generally not lower than in the sulphate group and were higher than in the group receiving Fe in the amount covering 100% of the requirement. The presented results indicate that the standard requirement for Fe (40 mg kg−1 feed) as recommended by producers of Ross chickens may be too high if glycinate chelate is the source of Fe. This can be connected with the higher bioavailability of Fe from organic compounds in comparison to inorganic compounds.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43401) wydawnictwo ciągłe #43401

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,431
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lutego 2018 12:50
Ostatnia aktualizacja:19 listopada 2021 14:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się