Menu
Tytuł:Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych z udziałem amaranthusa.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Renata Klebaniuk , [AUT.] E. Kowalczuk-Vasilev , Bożena Kiczorowska , Eugeniusz R. Grela , Anna Winiarska-Mieczan , Wioletta Samolińska , Małgorzata Kwiecień , Katarzyna Kwiatkowska , Elżbieta Rusinek-Prystupa , Piotr Jarzyna .
Szczegóły:Problemy Higieny i Epidemiologii 2018, 99 (1), s. 82-87
Streszczenie:

Introduction. Currently, amaranth (Amaranthus cruentus L.) is widely used in food industry to increase the protein content of the diet or to enrich the products with minerals to improve their nutritional value. Aim. To evaluate the nutritional value of selected raw materials, intermediate products and food products containing Amaranthus cruentus available on the Polish market. Material & method. The research material covered amaranth seeds, amaranth flour, amaranth-spelt bread, amaranth and raspberry muesli, and different snacks or cookies containing amaranth (amaranth-spelt wafers, sesame-amaranth snacks, amaranth pretzels, amaranth EKO cookies). The samples of the purchased products were analyzed for the basic ingredient content. The carbohydrate content and energy value was calculated. In addition, the content of selected mineral components was determined. The obtained results were analyzed statistically. Results. Among the analyzed products, the amaranth-spelt wafers can be recommended as a good snack during the day as they have proven to be an excellent low-calorie source of easily digestible carbohydrates. Sesameamaranth snacks, containing significant amounts of high bioavailable protein and fat with a high fiber content, can be a perfect component of the diet. The analysis of the nutritional value of amaranth and raspberry muesli showed that this product, in combination with milk or yoghurt, could be a tasty and nutritious meal. Amaranth cookies (sesame-amaranth snacks, amaranth pretzels, amaranth EKO cookies) can successfully replace traditional cakes and cookies. These products have a higher nutritional value and are not inferior in quality and taste to the analogical sweets. Conclusion. The information on the manufacturers’ packaging and labels does not fully reflect the nutritional and dietary value of the analyzed products, moreover, it often differs from the results achieved in our study. However, the amaranth-containing products can be a valuable source of nutrients and improve the diversity of the diet.

Wprowadzenie. Obecnie amarantus (Amaranthus cruentus L.) jest powszechnie stosowany w przetwórstwie spożywczym w celu zwiększenia zawartości białka w diecie lub wzbogacania produktów w składniki mineralne, a tym samym poprawy ich wartości odżywczej. Cel. Ocena wartości odżywczej wybranych surowców, produktów pośrednich oraz produktów spożywczych zawierających Amaranthus cruentus dostępnych na polskim rynku. Materiały i metody. Badaniami objęto nasiona amarantusa, mąkę z nasion amarantusa, mieszankę amarantusowo-orkiszową do wypieku chleba, musli z amarantusem i malinami, wafle orkiszowe z amarantusem, amarantuski sezamowe, precelki razowe z amarantusem, ciastka amarantusowe EKO. W próbkach zakupionych produktów oznaczono zawartość składników podstawowych. Matematycznie wyliczono zawartość cukrów oraz wartość energetyczną. Dodatkowo oznaczono zawartość wybranych składników mineralnych. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki. Z badanych produktów wafle orkiszowe z amarantusem mogą być polecane jako dobra przekąska w ciągu dnia, gdyż okazały się niskokalorycznym, doskonałym źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Amarantuski sezamowe, zawierające znaczne ilości białka o wysokiej wartości biologicznej oraz tłuszczu przy znacznym udziale błonnika pokarmowego mogą być idealnym uzupełnieniem diety. Po przeanalizowaniu wartości odżywczej musli z amarantusem i malinami można stwierdzić, że produkt ten w połączeniu z mlekiem lub jogurtem może stanowić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Ciastka z amarantusem (amarantuski sezamowe, precelki razowe, ciasteczka amarantusowe EKO) mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne ciasta i ciasteczka. Produkty te mają wyższą wartość odżywczą i nie ustępują składem i smakiem analogicznym słodyczom. Wnioski. Informacje zawarte na opakowaniach i etykietach producentów nie w pełni informują o wartości pokarmowej i dietetycznej, często też różnią się od uzyskanych w badaniach własnych, jednak oferowane półprodukty i produkty mogą stanowić cenne i wartościowe urozmaicenie diety.

Strona WWW:http://www.phie.pl/pdf/phe-2018/phe-2018-1-082.pdf
BPP ID:(46, 43403) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 43403
PBN UID:5ec00669ad49b31cced9901f
Rok:2018
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Polski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: inna otwarta licencja
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:9,00
Impact factor:0,000
Rekord utworzony:20 lutego 2018 13:20
Rekord zaktualizowany:20 listopada 2021 19:07

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202507.1183
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202507.1183 dnia 11-07-2025 o godzinie 03:45
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się