Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparison of functional properties of edible insects and protein preparations thereof.

Opis bibliograficzny

Comparison of functional properties of edible insects and protein preparations thereof. [AUT. KORESP.] EWELINA ZIELIŃSKA, [AUT.] MONIKA KARAŚ, BARBARA BARANIAK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2018 Vol. 91 s. 168-174, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.01.058
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 91, s. 168-174
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study investigated the functional properties of three species of edible insects: Gryllodes sigillatus, Schistocerca gregaria, and Tenebrio molitor. The water and oil holding capacity, solubility, and foaming and emulsion properties were evaluated. The protein solubility showed minimum values at pH 5. The highest water and oil holding capacity was noticeable for the T. molitor protein preparation (3.95 g/g) and for the G. sigilltus protein preparation (3.33 g/g), respectively. The G. sigillatus protein preparation also showed the highest foaming capacity, foam stability, and emulsion activity (99.0%, 92.0%, and 72.62%, respectively), while the protein preparation from S. gregaria exhibited the highest emulsion stability (51.31%). This study has shown that whole insects and protein preparations thereof can be suitable for development of new food formulations.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43423) wydawnictwo ciągłe #43423

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,714
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 lutego 2018 12:15
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się