Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of Tetraneura ulmi L. galling process on the activity of amino acid decarboxylases and the content of biogenic amines in Siberian elm tissues.

Opis bibliograficzny

The effect of Tetraneura ulmi L. galling process on the activity of amino acid decarboxylases and the content of biogenic amines in Siberian elm tissues. [AUT. KORESP.] KATARZYNA KMIEĆ, [AUT.] CEZARY SEMPRUCH, GRZEGORZ CHRZANOWSKI, PAWEŁ CZERNIEWICZ. Bull. Entomol. Res. 2018 Vol. 108 Issue 1 s. 69-76, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1017/S0007485317000505
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BULLETIN OF ENTOMOLOGICAL RESEARCH 2018 Vol. 108 Issue 1, s. 69-76
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Tetraneura ulmi (L.), a member of Eriosomatinae subfamily, is one of the gall-forming aphids occurring on elms. Sap-sucking behaviour of founding mothers results in the formation of new plant organs. This study documents the changes in the content of plant biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, tryptamine, spermine and histamine) and key enzymes of their biosynthesis: lysine decarboxylase (LDC), tyrosine decarboxylase and ornithine decarboxylase (ODC) in galls and other parts of Siberian elm (Ulmus pumila L.) leaves during the galling process. The direction and intensity of these changes for particular amines and enzymes were dependent on the stage of gall development and part of the galling leaf. Generally, the amine content tended to increase in gall tissues during the 1st and 2nd period of the galling process and decreased in later phases. LDC and ODC activities were markedly enhanced, especially in gall tissues at the initial stage of the galling process.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43444) wydawnictwo ciągłe #43444

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,810
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 lutego 2018 15:01
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się