Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Breaking tester for examining strength of consolidated starch.

Opis bibliograficzny

Breaking tester for examining strength of consolidated starch. [AUT. KORESP.] MATEUSZ STASIAK, [AUT.] MAREK MOLENDA, MACIEJ BAŃDA, JOANNA WIĄCEK, BOHDAN DOBRZAŃSKI, PIOTR PARAFINIUK. Int. Agrophys. 2017 Vol. 31 No. 2 s. 251-258, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/intag-2016-0043
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2017 Vol. 31 No. 2, s. 251-258
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

new method based on the measurement of force required to break by bending a vertical column of consoli-dated powder was elaborated, and its results were compared with the ones obtained from the Jenike shear test. A new apparatus was built based on a vertical cylindrical chamber divided into two cy-linders connected with a horizontal hinge. The apparatus was tested with samples of potato, maize and wheat starches with mois-ture content of 6, 12 and 17% and with the addition of a lubricant. Results of testing revealed significant differences in measured force required to rotate the upper part of the cylinder away from the lower one. The average force varied from 0.138 N for maize starch to 0.143 N for potato starch, while, for various moisture con-tents, the measured force varied from 0.135 N for 6% to 0.143 Nfor 17% mc. The results were compared with the results ofa direct shear test.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43463) wydawnictwo ciągłe #43463

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,242
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lutego 2018 14:17
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się