Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Is the consumption of snail meat actually healthy? An analysis of the osteotropic influence of snail meat as a sole source of protein in growing rats.

Opis bibliograficzny

Is the consumption of snail meat actually healthy? An analysis of the osteotropic influence of snail meat as a sole source of protein in growing rats. [AUT. KORESP.] R. RADZKI, [AUT.] M. BIEŃKO, P. POLAK, K. SZKUCIK, M. ZIOMEK, M. OSTAPIUK, J. BIENIAŚ. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (1986) 2018 Vol. 102 Issue 2 s. e885-e891, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jpn.12851
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2018 Vol. 102 Issue 2, s. e885-e891
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was aimed at determining the osteotropic effects of diets containing snail meat as a sole protein source. In our experiment, we tested three different diets incorporating snail meat originating from Helix pomatia (HP), Cornu.aspesa maxima (CAM) and Cornu.aspersum aspersum (CAA) and compared these to a control diet (CON) in which casein was the source of protein. In all diets, the protein content amounted to 10%, as calculated on a dry weight basis. In the study, forty male Wistar rats with an initial body mass of 50 ± 2 g were randomly placed within the control and three experimental groups. After 28 days of experimental feeding, the rats were sacrificed, and the body mass, total skeletal density and body composition were recorded. Moreover, blood serum (osteocalcin, CTX) and isolated tibia (pQCT, DXA, 3D micro-CT, 3-point bending test) were stored for further analysis. The results reveal that a diet incorporating snail meat significantly decreased BMC (bone mineral content), as well as area of total skeleton and isolated tibia, and was without influence on BMD (bone mineral density). Furthermore, the 3D micro-CT analysis of trabecular compartment documented a reduced Tb.Th (trabecular thickness), as well as Tb.N (trabecular number), and an increased Tb.Sp (trabecular separation). Beyond the aforementioned, the snail-based diets had an influence upon the architectonical properties of the tibia—decreasing its resistance to mechanical loading. Finally, snail meat, when used as an alone source of protein, negatively influenced the metabolism of the bone tissue in growing animals—making bone smaller and weaker.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43499) wydawnictwo ciągłe #43499

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,703
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 marca 2018 10:36
Ostatnia aktualizacja:22 czerwca 2022 10:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się