Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant effect of sage (Salvia officinalis L.) extract on turkey meatballs packed in cold modified atmosphere.

Opis bibliograficzny

Antioxidant effect of sage (Salvia officinalis L.) extract on turkey meatballs packed in cold modified atmosphere. [AUT. KORESP.] MAGDALENA GANTNER, [AUT.] MARTA BRODOWSKA, ELŻBIETA GÓRSKA-HORCZYCZAK, IWONA WOJTASIK-KALINOWSKA, AGNIESZKA NAJDA, EWELINA POGORZELSKA, JOLANTA GODZISZEWSKA. CYTA: Journal of Food 2018 Vol. 16 Issue 1 s. 628-636, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2018.1426632
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2018 Vol. 16 Issue 1, s. 628-636
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the influence of sage extracts (0.02% and 0.05%) on the quality of turkey meatballs packed in a modified atmosphere (80% O2; 20% CO2) and stored at 4°C over a period of 9 days. Sage extract added to meatballs had a high antioxidant capacity due to a phenolic compounds: 47.92 mg of gallic acid (GAE)/100 g dw including high flavonoids contents (20.47 mg GAE/100 g dw) and phenolic acids (8.14 GAE/100 g dw) contents. During the storage, lipid oxidation and microbial growth increased rapidly and the results showed that the influence of sage extract on meatballs was the most noticeable on the last day of storage. Furthermore, analysis of the volatile compounds indicated that the addition of sage extract delayed formation of lipidderived products of oxidation through storage of the turkey meatballs. Sage extract has a potential as a natural preservative in the meat industry

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43647) wydawnictwo ciągłe #43647

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,605
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 kwietnia 2018 11:48
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się