Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Selenium biofortification enhances the growth and alters the physiological response of lamb's lettuce grown under high temperature stress.

Opis bibliograficzny

Selenium biofortification enhances the growth and alters the physiological response of lamb's lettuce grown under high temperature stress. [AUT. KORESP.] BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, [AUT.] SŁAWOMIR DRESLER, KATARZYNA RUBINOWSKA, RENATA MATRASZEK-GAWRON, WERONIKA WOCH, MIRZA HASANUZZAMAN. Plant Physiology and Biochemistry 2018 Vol. 127 s. 446-456, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.plaphy.2018.04.018
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plant Physiology and Biochemistry 2018 Vol. 127, s. 446-456
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

We examined the possibility to enhance the growth and the physiological tolerance of lamb's lettuce (Valerianella locusta L.) grown under heat stress (HS) by biofortification with selenium (Se). The plants were grown at optimal (22/19 °C; day/night) or high (35/22 °C; day/night) temperature and Se was applied via foliar or soil treatment. The HS reduced plant biomass and photosynthetic pigment concentration and impaired some parameters of chlorophyll a fluorescence. The lamb's lettuce grown under HS accumulated large amounts of H2O2 in the leaves, especially in younger ones. The Se fertilization (both foliar and soil) at HS was beneficial to plant growth, whilst the concentration of photosynthetic pigments and the analysed parameters of chlorophyll a fluorescence were unaffected by the Se supply. The application of Se enhanced the thermo-tolerance of plants through cooperative action of antioxidant enzymes, such as guaiacol peroxidase (GPOX; EC 1.11.1.7) and catalase (CAT; EC 1.11.1.6), and reduced glutathione (GSH) among low-molecular-weight non-enzymatic antioxidants, in removal of excess of H2O2. Although under HS the content of different phenolic compounds in the leaves was higher than under normal temperature (NT), the application of Se did not affect their concentration at stress conditions. On the other hand, at NT the Se-biofortified plants accumulated significantly more phenolic compounds with health-promoting properties than Se-untreated plants. Therefore, biofortification of lamb's lettuce with Se can be beneficial in terms of plants yield and their nutritional value under both NT and HS.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43691) wydawnictwo ciągłe #43691

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,404
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 kwietnia 2018 16:29
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 11:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się