Tytuł: | Polyphenolic composition of spanish cultivars of globe artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus (L.) Fiori). |
---|---|
Autorzy: | [AUT.] Perez-Esteve Edgar , [AUT. KORESP.] Andrzej Sałata , [AUT.] Jose M. Barat , Anna Stępniowska , Salvador Lopez Galarza , Renata Nurzyńska-Wierdak . |
Szczegóły: | Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2018 Nr 17 (2), s. 177-184 |
Streszczenie: | Globe artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus (L.) Fiori) is an edible herbaceous perennial plant that plays an important economic role in Mediterranean agriculture. In recent years, extensive research, which aimed to characterize the phenolic profile of the most important globe artichoke cultivars in Italy, has been conducted. However, very little information is available on the phenolic composition of cultivars traditionally grown in Spain. In this work, six cultivars (‘Opal’, ‘Symphony’, ‘Concerto’, ‘Madrigal’, ‘Blanca de Tudela’ and ‘A-106’) cultured in Spain were characterized according to their phenolic content. The phenolic profile differed between cultivars, and also between flower parts. The major phenolic compound in all the different cultivars was chlorogenic acid. Of the six studied cultivars, ‘Madrigal’ had the highest phenolic content. |
Strona WWW: | http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/17_2_177.pdf |
DOI | 10.24326/asphc.2018.2.15 |
BPP ID: | (46, 43716) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 43716 |
PBN UID: | 5ec0064fad49b31cced97e21 |
Rok: | 2018 |
Charakter formalny: | Artykuł w czasopismie |
Język: | Angielski |
Typ MNiSW/MEiN: | praca oryginalna |
OpenAccess: | - tryb dostępu: otwarte czasopismo - wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana - licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) - czas udostępnienia: w momencie opublikowania |
Punkty MNiSW/MEiN: | 20,00 |
Impact factor: | 0,443 |
Rekord utworzony: | 8 maja 2018 12:51 |
Rekord zaktualizowany: | 28 kwietnia 2021 08:28 |