Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the method of rapeseed oil aromatisation with rosemary Rosmarinus officinalis L. on the content of volatile fraction.

Opis bibliograficzny

Effect of the method of rapeseed oil aromatisation with rosemary Rosmarinus officinalis L. on the content of volatile fraction. [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, URSZULA PANKIEWICZ, ARTUR MAZUREK, MONIKA SUJKA, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, KLAUDIA KAŁWA. Lebensm. - Wiss. Technol. 2018 Vol. 95 s. 40-46, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.04.045
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 95, s. 40-46
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to estimate the effect of aromatisation of rapeseed oil with rosemary on the content of volatile substances and to analyze the antioxidant properties of the aromatised oils obtained. Rapeseed oil is flavoured by direct addition of rosemary essential oil (F) and by classical macerations of rosemary herb (A, B) as well as by ultrasound assisted maceration (C, D) and microwave assisted maceration (E). The dominant aromatic component was 1,8-cineole whose concentration varied within the range from 25.17 μg/ml in macerate C (sonication, 60 min, 25 °C) to 38.61 μg/ml in macerate D (sonication, 300 min, 25 °C), while in variant F (mixture of oil with essential oil) the content of 1,8-cineole was 1093.21 μg/ml. In spite of the highest concentration of volatile compounds in the sample aromatised through direct addition of essential oil, that variant was characterised by the lowest antioxidant activity. In terms of the capacity for quenching DPPH radicals the most effective were the macerates obtained with the use of sonication.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43729) wydawnictwo ciągłe #43729

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,714
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 maja 2018 09:43
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się